Agnostična nebesa

Danes si je po svetu zaželelo vesele praznike na milijone ljudi … Pa ne tisti, ki so včeraj na prvi maj enostavno pozabili, pač pa je danes največji pravoslavni praznik – velika noč namreč! In vedno znova me te religiozne razlike  spodbudijo k mojim tradicionalnim razmišljanjem o verah in verstvih.

Že večkrat sem pisal (pa tudi govoril …) o glavnem vprašanju, ki me muči že vrsto let: kdo ima namreč prav in katera od ver ali verovanj je tista, ki jo lahko imamo za čisto in vseobsegajočo resnico. In s tem je povezanih kar nekaj zabavnih vprašanj … Ali kdo kdaj pomisli kakšen obraz mora narediti islamski skrajnež, ki se uspešno razstreli v nabito polni cerkvi, a po smrti ne gre direktno v muslimanska nebesa, (kakor so mu obljubili njegovi učitelji) pač pa pride pred nebeška vrata svetega Petra, ki bo presodil njegova dobra (ali slaba) dela? Ali pa obraz kakšnega pobožnega župnika, ki ga v muslimanskih nebesih pričaka 72 devic? No, sicer se jih verjetno ne bi ravno branil, a vprašanje je, če bo do njih tudi zares prišel. Ali pa pogled kakšnega židovskega rabina, ki ga po smrti predstavijo samemu šejtanu iz islamskega pekla? No, jaz sem ravno zato ubral tisto srednjo in precej ziheraško pot ter postal agnostik. Če bog je, mu nisem določil barve ali oblike in zato ne verujem v verske pravljice s katerimi nam ga tako ali drugače misleči »božji odposlanci« skušajo približati in nas pripraviti, da mu pobožno služimo. Jasno, da ne bogu, pač pa njim, da ne bo pomote! Če pa boga ni, pa itak ni težav, saj se bo na dan naše smrti vse skupaj za vse večne čase končalo. A vseeno mi nekaj ne da spati … Kaj pa če bog je, a niti slučajno ni tak, kot nam ga opisujejo ti samooklicani preroki vseh svetovnih religij? Ja, potem pa bomo šli v nebesa izključno samo agnostiki, in če je tako, imam nekaj dobrih predlogov, kako bi jaz taka agnostična nebesa organiziral.

Zagotovo bi logistiko in tekoče zadeve prepustil katolikom in pravoslavcem. Že zato, ker imajo s tem največ izkušenj in svoj mogočni imperij nadgrajujejo ter tradicionalno bogatijo že več kot dva tisoč let. Za osebje bi v vsakem primeru poskrbeli muslimani, ki imajo s castingom prelestnih devic, ki naseljujejo njihova nebesa daleč največ izkušenj. Nobenega dvoma ni, da bodo za finance zadolženi Židje, imeli pa bodo še dodatne naloge lobiranja pri vrhovnem poglavarju, saj to odlično obvladajo že od ustanovitve židovske države leta 1948. Hindujcem bi prepustil kuhinjo in catering, saj mi je indijska kulinarika nadvse blizu. Za fitnes, jogo in meditacijo bi zadolžil budiste, ki se s tem ukvarjajo že od nekdaj in so v tem početju res mojstri. Tako bi po demokratičnem načelu pomembnejše organizacijske naloge prevzela verstva z najštevilčnejšim članstvom, a tudi manjša ne bi zanemaril … Za mornarico bi na primer poskrbeli Jehovci s svojimi plovili, animisti in šamani bi prevzeli posel z eksotičnimi in prepovedanimi opojnimi substancami, za varnost pa bi poskrbeli pripadniki nepalskih gurk in seveda indijski Sikhi. Verjetno bi temu ostro nasprotovala pokojna indijska premierka Indira Gandhi , saj so atentat nanjo izvedli prav njeni sikhovski telesni stražarji, a ne bi imela kaj dosti »prava glasanja«, ker jo kot Hindujko v moja nebesa sploh ne bi spustili. Drugače pa ne bi določil kakšnih posebnih pravil obnašanja ali dress coda in bi izbiro svobodno prepustil vsakemu posamezniku. Zaradi mene je lahko ves čas vse v stilu »sex, drugs and rock’nroll«, če pa komu odgovarja, pa lahko večino večnosti preživi v svoji meniški celici in meditira. Seveda pa sem odprt še za vse konstruktivne predloge predvsem o tem, kaj bi bilo treba zaupati komu. A postavil bi eno samo in edino pravilo, kršitelje le-tega pa bi v hipu izgnal iz raja. Prepovedal bi namreč vsakršno omenjanje Boga ali kakršnekoli interpretacije o tem kaj ali kdo naj bi to zares bil. Popolnoma mi je jasno, da je ravno to početje na našem svetu povzročilo največ trpljenja, vojn in preganjanja. Amen!

error: Content is protected!