ARNE HODALIČ

FOTOGRAFSKI PRIROČNIK

Komu je priročnik namenjen?

Odgovor je zelo preprost: prav vsem!

Fotografira se z glavo in ne s fotoaparatom. A.H.

Zmotno je prepričanje, da je za dobro fotografijo potreben dober fotoaparat. Dobra fotografija nastane v naši glavi, fotoaparat pa je samo podaljšek naših razmišljanj, znanja in izkušenj. Zato je učenje najboljša pot do dobrih fotografij. Priročnik združuje znanje in izkušnje. Podaja osnove in tehnične razlage in preko primerov pojasnjuje, kako je kakšna od izbranih fotografij nastala. Nekatere spremljajo tudi zgodba iz ozadja.

Izvedeli boste za vrsto drobnih trikov, ki jih uporabljamo profesionalci, nehote pa izostrili tudi kritični pogled in estetsko-tehnične vrednote ter merila kaj fotografijo sploh naredi dobro.

 

O PRIROČNIKU

Obseg: 160 strani
Format: 28 x 22,5 cm
Založba in produkcija: Arktos fotografija d.o.o.
Pripravil in uredil: Arne Hodalič
Cena priročnika: 25,00 EUR

VSEBINA PRIROČNIKA

Sreča je zgolj rezultat trdega dela. A.H.

Arne Hodalič v osveženi drugi izdaji priročnika poleg klasičnih tem, kot so globinska ostrina, čas osvetlitve, hitrost zaklopa, pravilo recipročnosti (vzajemnosti) in dinamični razpon, precej pozornosti nameni tudi zlatemu rezu, horizontalni in vertikalni kompoziciji, pravilu tretjin, ozadju, kršenju pravil, odločilnemu trenutku in barvni temperaturi. Izpostavi še posebne vremenske pogoje, odboje svetlobe, pojasni kako fotografirati na potovanju, predstavi črno-belo fotografijo v primerjavi z barvno ter slikovno zgodbo (reportaža).

 

RECENZIJE

BOOK-MetaKreseArneja navdušuje sodobna tehnologija, ki omogoča fotoreporterjem, da beležijo  dogodke okrog sebe, tako kot jih vidijo in, kar je še bolj pomembno, kot jih čutijo. Znanje mu omogoča, da se lahko kot pravi dokumentarist prilagodi dogodkom in ne obratno, da bi mu dogodki narekovali način izražanja. Takih fotografov in fotografinj je zares kar nekaj, a le redki znajo ali želijo svoje veščine in spretnosti deliti z drugimi. Arne je v tem mojster.  Zato je ta knjiga več kot priročnik. Pravzaprav je fotografova monografija, ki nas popelje na potovanje po poznanih bližnjih in tujih daljnih krajih. In takih knjig, ki bi združevale napotke fotografom z reporterskimi zgodbami, ni veliko: ne pri nas in tudi v svetu ne.
Meta Krese, novinarka in fotografinja

 

BOOK-MarijaJavornikKaj pri National Geographicu šteje največ? Zgodba. Ko bralci obračajo strani prispevka, morajo fotografije, nanizane druga za drugo, pripovedovati zgodbo že same po sebi. Če je v njih sporočilo in če v bralcih vzbudijo zanimanje za temo, preberejo tudi podnapise k fotografijam in nazadnje še besedilo; tako so vsaj ugotovili uredniki revije v Washingtonu v raziskavah o bralnih navadah. To seveda ne zmanjšuje pomena besedila, govori le o tem, kako se mora fotograf lotiti dela, ko pripravlja prispevek za objavo v National Geographicu. Prav zato je priročnik Arneja Hodaliča, našega urednika fotografije, ki do potankosti pozna proces nastajanja prispevkov, dragocen sopotnik vsem, ki si želijo objaviti fotografije v naši reviji. Vsekakor smo odprti za nove zgodbe, vabljeni.
dr. Marija Javornik, odgovorna urednica, National Geographic Slovenija

 

BOOK-DejanJontesArnejev (pedagoški) moto, da je fotografija 99 odstotkov dela in 1 odstotek talenta, se je v zadnjih desetih letih njegovega dela s študenti na FDV izkazal za še posebej pomembnega pri generacijah, navajenih iskanja digitalnih bližnjic in instantnih rezultatov. Tudi zaradi takšnega načina dela Arne vsako leto v množici študentov odkrije kakšen skrit fotografski biser. Takšnim skritim talentom z veseljem do trdega dela bo s sistematično organiziranim priročnikom, kjer so osnove fotografiranja podkrepljene z Arnejevimi avtorskimi fotografijami iz njegove celotne profesionalne kariere, pot do dobrih fotografij bistveno lažja. Arnejev priročnik je tako hkrati zakladnica neprecenljivih nasvetov in pregled njegovega bogatega fotografskega opusa.
Dr. Dejan Jontes, predstojnik katedre za medijske in komunikacijske študije, FDV.

 

Kje lahko kupim priročnik?

Priročnik lahko kupite preko spleto prodaje pri založbi DIDAKTA.

NAKUP PRIROČNIKA

Osebno ga lahko kupite v Kavarni in Slaščičarni Rendz Vous v Kranju (Oprešnikova ulica 28) vsak dan med 8h in 20h. 

Za posebne želje ali večja naročila nas kontaktirajte na: info.arnehodalic@gmail.com

error: Content is protected!