ČRNI PARKELJNI NA ČRNI PETEK

 Miklavž je moral obiskati pridnega mladca ubožnih staršev, ki je ležal bolan v posteljici. Mladčev oče ni imel dela in zaradi tega je deček še v bolezni trpel glad. Miklavž si je naložil v kamri vrečo jabolk zanj. Bilo je pozimi, snežinke so padale tako gosto, da se je Miklavževa brada komaj videla iz snega. Miklavž je zajahal konja, ker ni rad gazil snega. To pot je pustil palico doma in si opasal meč. Jahal je in jahal v temno noč. Hipoma se je konj ustavil in se ni hotel premakniti z mesta. Miklavž ni mogel stopiti s konja in pogledati, zakaj noče iti dalje, ker je imel vrečo na ramenih. Videl je pred konjem na tleh nekaj črnega, potegnil je meč in z njim udaril proti črni pošasti. Na tleh je nekaj zacvililo in Miklavžev konj je zdirjal dalje. Deček je bil zelo vesel Miklavža in je hitro pojedel nekaj jabolk. Miklavž je še tolažil bolnega mladeniča, da bo takoj bolje, kadar dobi oče delo, ko je začelo okoli oken javkati: »Miklavž, krempelj nazaj, Miklavž, krempelj nazaj!« Miklavž je potegnil meč iz nožnice in našel Parkljev krempelj. Vrgel ga je skozi okno, Parkelj pa se mu je zahvalil: »Ti k bolnim, slabim, ubogim in pridnim, jaz pa grem zopet k nemarnim.« Od tistega časa do danes letajo za Miklavžem Parkeljni.

Narodna pripovedka iz Mežiške doline

 

 

Na sloviti črni petek smo v nakupovalnem središču za vas pripravili posebne popuste, ki bodo veljali od 9. ure zjutraj pa vse do polnoči. Obiskovalci boste lahko nakupovali s popusti do 30 odstotkov, znižanju cen pa se bodo pridružile tudi blagovne znamke, ki običajno nimajo tako visokih ugodnosti.

Internetni oglas nakupovalnega središča v Ljubljani

 

 

Ja, časi se spreminjajo in ni naključje, da je »parkljevanje« vedno na kakšen dan okrog t.i. črnega petka, tega vsemogočnega nakupovalnega praznika Najnovejše Zaveze. No, če smo iskreni, se Sv. Nikolaj, škof iz 4. stoletja po čigar podobi je nastal Miklavž, tudi ni kaj zelo pretegnil z darilom za »pridnega mladca ubožnih staršev, ki je ležal bolan v posteljici«, saj bi mu z nekaj jabolki nakopal le še kakšno dodatno drisko, za lakoto pa mu jabolka itak ne bi veliko pomagala … Danes Miklavževa vloga počasi bledi in vse bolj smo to njegovo poslanstvo prevzeli nase. Na ta novi izumljeni praznik – Črni petek, pa je to še toliko bolj očitno. Glavno, da je ceneje, pa naj stane kar hoče! Obdarujemo (predvsem) sebe, pa tudi svoje bližnje z darili, ki jih sploh ne potrebujemo(jo) in se s tem ponižno klanjamo Svetemu Kapitalu na oltarju potrošništva v posvečenem hramu vsemogočnih veleblagovnic in nakupovalnih centrov. V teh časih okrog črnega petka si mogoče še kdo na hitro ogleda pogansko-bakanalično norenje parkeljnov, ampak bolj zato, da se s še večjo vnemo vživi v Miklavžev lik ter se lažje poda na težko pričakovano prerivanje in grabljenje za popuste. Ta največji svetovni nakupovalni praznik se je v zadnjem času razvlekel kar na pet dni, od t.i. zahvalnega četrtka do spletnega ponedeljka (Cyber Monday), ki ponudi še dodatne popuste na že prejšnje popuste. In s spletnim ponedeljkom se uradno začne tudi obdobje prave predbožične nakupovalne mrzlice, ki je tudi najbolj hudobni Parkeljni ne bi mogli več preprečiti …

 

Fotografije so bile posnete v Goričanah na Noč parkeljnov, le dan po letošnjem Črnem petku.

error: Content is protected!