»Gazim pistu, gledam nebo, Subotico, bog te jebo!«

… so včasih govorili vojaki JNA, ki so jih poslali za graničarje na madžarsko-jugoslovansko mejo stražit železno zaveso vzhodnega bloka. A danes je ta fraza ponovno dobila popolnoma nov pomen; mejo namreč spet »branijo«, le da tokrat drugi vojaki in predvsem v drugo smer.
Ta teden sem se vrnil z delovne poti, kjer sem na lastne oči videl transformacijo tega citata. Z ekipo, s katero pripravljamo scenarij za dokumentarni film o »modernih« zidovih, ki jih države iz takih ali drugačnih razlogov gradijo na svojih mejah, smo namreč spremljali begunce na njihovih poteh iz Sirije, Afganistana, Iraka in Pakistana. Dokumentirali smo dele kalvarije, ki jo prestajajo na svoji nekaj deset-tisoč kilometrom dolgi poti v obljubljene dežele šengenskega »paradiža«. Paradiža po njihovem mnenju seveda, saj se naraščajočega vala beguncev na vse možne načine branijo vse te države, da o Slovenski ksenofobni kvoti za priseljence sploh ne bi izgubljal besed. Madžari so na primer začeli z gradnjo zidu iz posebne bodeče žice, ki naj bi tem, od vojne ali bede pregnanim revežem, onemogočal prehod preko države naprej v Evropo. Da je paradoks še večji ta zid gradi ravno država, ki je morala pod ukazi ruskega politbiroja skoraj 50 let na tesno zaprtih mejah šikanirati svoje državljane, da niso v želji po boljšem življenju bežali na Zahod. In obmejna (od boga j….a) Subotica je le ena od številnih takih lokacij, kjer begunci ostanejo dan, dva, potem pa se odpravijo naprej.
Seveda ni nobenega dvoma, da ogromno število beguncev predstavlja velika finančna bremena za države zahodne Evrope, a treba je stvari pogledati z drugega zornega kota. Kje je namreč bogastvo, ki so si ga kapitalistično-imperialistične sile Zahoda nagrabile v svoji stoletni tradiciji kolonialnega izkoriščanja in destabilizacije tretjega sveta? Kje je denar, ki se je stekal v Anglijo po nepravični razdelitvi Bližnjega vzhoda ali dolgotrajnem ropanju Indije, Pakistana in Bangladeša? Kje je denar, ki ga Amerika črpa na naftnih poljih Iraka ali služi pri podpiranju napačnih, njej naklonjenih, režimov? Tega denarja je zagotovo več kot preveč za pravično urejanje begunske problematike. Seveda si je današnjim politikom najlažje umiti roke nad vsem tem in se delati nevedne, obenem pa podpihovati militantne desničarske ideje v želji za ponovno izvolitev in ohranjevanje privilegijev. Vseeno upam, da bo enkrat pač treba položiti račune na mizo in začeti stvari reševati na drugačen način, kljub temu, da globoko v sebi vem, da za to ni kaj dosti možnosti. Še posebej mi je to postalo jasno v nekem beograjskem hotelu, kjer je bila edina knjiga na polici prevod Hitlerjevega Mein Kampfa … Je treba še kaj dodati?

5 Comments
 • Ivan Sprajc

  30.07. 2015at09:26

  Super, Arne!
  Lp ivan

 • danijel nimamimena

  08.08. 2015at09:40

  in zakaj smo slovenci, naenkrat ksenofobi, ker nočemo sprejeti teh beguncev?
  država lastnim davkoplačevalcem klesti pravice, po drugi strani pa naj skrbi za popolne tujce?
  saj je res, tem ljudem je treba pomagati, ampak s tem, da jih bomo pripeljali sem, jih nastanili v barakah, jih tam imeli zaprte kot piščance in jih hranili, ne bomo rešili njihovega problema.
  težave teh ljudi je treba reševati tam, kjer so. pri njih doma. in kdo jih je ustvaril? odgovor je v članku. ampak hlapci roparjem, ki so povzročili vso to gorje, ne upaji tega povedati v obraz., raje delajo slabo vest svojim državljanom, kaki ksenofobi so, ker nočejo sprejeti teh beguncev.

  • arnehodalic

   12.08. 2015at06:22

   Dragi gospod Nimamimena!
   Na žalost se moram z vami v marsičem strinjati. Ja, Slovenclji smo res hlapci, pa še vseskozi gledamo na denar. Če se boste spomnili volitev v NATO in Evropo, malo pomislite kako ste takrat volili. Jaz sem bil PROTI obema! Če ste bili tudi vi, sva bila vsaj dva pametna.
   Kako rešiti finančno breme z begunci? Enostavno! Demilitarizirati Slovenijo, poslati tistih petnajst mornarjev z enim gumenjakom in nevozno odpadno rusko ladjo domov, prodati izjemno slabe belgijske puške FN (ki nam jih je vsilil NATO), vojake pa zaposliti kot gasilce, delavce v žlednih gozdovih in jih izuriti v reševanju človeških življenj v poplavah, potresih in naravnih nesrečah. Potem pa še pozapreti politike, ki si mastijo brke s provizijami pri nakupih vsakršnih vojaških igračk (seveda se ve katerih  ) in ves ta denar vložti v slovensko socialo, infrastrukturo in predvsem v kulturo. In ko bomo bolj kulturni, nam tudi za kakšnega ubogega begunca ne bo tako težko poskrbeti. Se bo to zgodilo? Seveda se ne bo in svet bo še naprej takšen (in še slabši …), kot je zdaj! Te račune pa bodo zagotovo plačevali naši otroci in vnuki! Mogoče bo kakšen od njih tudi begunec?
   Lep pozdrav, Arne

 • Seveda Nimaš Imena

  27.08. 2015at07:59

  Ne da bo kateri mogoče begunec, saj s(m)o že. Kaj pa vsi ki si iščejo-mo delo v tujini. ALi si ne iščejo dela tako kot vsi ti begunci? smo zato drugačni ker imamo bolj podobno barvo kože, smo zato bolj sprejemljivi ker tulimo, kot že rečeno – hlapci, v isti rog, smo drugačni, ker se na in po delo pripeljemo v in s prevoznimi sredstvi in oblačili, ki so po godu delodajalcem. Mogoče je kakšna paralela tudi v tem: zakaj država klesti klesti pravice, zato ker ni sposobna ustaviti in dobiti vseh pokradenih sredstev od vseh lopovov v lastni državi in na enak način ti begunci niso sposobni v lastni državi narediti reda, ki bi jim omogočal mirno življenje in poštenega dela. Zaradi take sodrge, ki vlada na čelu držav, tudi naši državljani iščejo delo v tujini. Vsako leto več. Samo pomislite kaj bi se zgodilo s Slovenci, če bi začeli nergati proti EU in ZDA za(htevan)željenimi odzivi. Se kdo spomni kakšen halo je bil ko so Slovaki rekli NE , solidarnosti do finančne pomoči Grčiji. Je bil kaj takega sposoben narediti kateri od slovenskih politikov, je bil kakšen res pravi in množični shod nas Slovencev, da bi vsaj mi,če že pametni vodje politiki niso sposobni, rečemo NE taki EU politiki, smo kaj tajega naredili za vstop v NATO. Na koncu se je solidarnost zgodila. Zakaj?, zato da so reševali svoje, že tako bogate finančnike, ki so špekulativno vlagali (preko kreditov) v Grčijo, za katero je vsak ekonomist vedel da njeno gospodarstvo ni in ne bo sposobno vračati tega denarja. Špekulirali so, da se bo njihov vložek vrnil z mastnimi obrestmi. Ali kdo od nas, ki smo dali solidarni denar, ve koliko so zares dali Grčiji in koliko so sedaj dobili. Niti trenejo ne z očmi, da bi nas tudi v taki situaciji (tako kot vojni dobičkarji) opeharili, torej, da bi bil njihov vložek manjši, kot pa so sedaj dobili nazaj. Kar so posodili kot fizične osebe, so s pomočjo vseh nas EUpejcev dobili nazaj in če je pri tem nastal dobiček, ga niso delili z vsemi temi EUpejci. In tako se večina ex kolonialnega zahodnega sveta obnaša vsak dan , tako kot je Arne že napisal, STOLETJA. V ta namen so zbrisani Indijanci, še danes jih brišejo počasi a vstrajno v J. Ameriki, zbrisani so Aboridjini, če ne fizično pa njihove kulture. In zdaj mi veseljaki prosim povejte, kako lahko imenujemo ekspanzijo belega človeka na druge kontinente drugače, kot lakomnost, oholost in egoizem… Iz vsega tega se rojeva samo smrt in te je vsak dan, na ta račun veliko. Jo je bilo in jo še bo in ni ga junaka(ov), ki bi se temu postavii po robu. Raje sedimo in uživamo v tem kar imamo. Samo da je za nas mir, pa bo mir tudi za naše zanamce? Verjetno je misel – bolje mir za nas, kot mir za zanamce – naše otroke… prrav prikladna. Še en egoizem v vrsti vseh do sedaj.

error: Content is protected!