»JAZ NE PRODAJAM MEGLE«

Vsako leto nekaj novega in po kratkem premoru sem se odločil, da letos spet naredim koledar. Poimenoval sem ga »JAZ NE PRODAJAM MEGLE«. Zakaj?

Ne, da bi si to zares želel, z leti postajam vedno bolj jezen … Pravzaprav zelo jezen! Izkušnje te pač naučijo, da je zaupanje ena od človeških vrednot, ki jo prav vsi okoli mene z velikim veseljem izkoriščajo na vse možne načine. Ko delam doma za računalnikom, me ves ljubi dan bombardirajo z najbolj abotnimi e-maili, ki od nesramnega pošiljatelja zares zahtevajo visoko strokovnost s področja zavajanja in vsiljevanja. Ko odidem od doma, vame na vsakem koraku buljijo imbecilna reklamna sporočila vseh možnih oblik in razsežnosti, podkrepljena s fotografijami srečnih obrazov še srečnejših potrošnikov s katerimi naj bi se poistovetil. Halo? Ko prižgem televizor, me svečano nagovarjajo do skrajnosti pokvarjeni politiki ter populisti, ki mi vztrajno obljubljajo takšne svetove, za katere zares vem, da ne obstajajo. In da tudi nikoli ne bodo obstajali! No, mogoče za njih že, a za nas zagotovo ne. Prav zato se večino časa počutim, kot postaran zombi brez emocij, ki ga štiriindvajset ur na dan obkrožajo visokokvalificirani prodajalci megle ter mu vsiljujejo svoja kapitalistično – pretkana in obenem skrajno idiotska reklamna sporočila vseh vrst, oblik in namenov.

No, in tako sem se letos odločil, da se jim na nek način pridružim tudi jaz, a da jih ob tem še razkrinkam. Zato vam v letošnjem koledarju prodajam meglo. A razlika je vseeno velika. To je zares prava megla! Za njo se ne skrivajo skrita sporočila, ki vam razjedajo podzavest, pač pa so vse stvari kristalno jasne, kljub temu, da so včasih navidezno zamegljene s tančico drugačnosti vizualnih prispodob. Tisto, kar vidite na teh fotografijah, je zares tisto, kar tudi je na teh fotografijah! Edino, kar se v njih mogoče vseeno skriva, pa je čarobnost pričakovanja in veselje do vsega lepega. Vse megle se namreč enkrat razkadijo in za njimi posije sonce. A na vse spremembe ni potrebno vedno le čakati, saj če stvari vzamemo v svoje roke, lahko megle razkadimo kar sami. Jih bomo?

Koledar je oblikoval Grega Inkret, oblikovalec revije National Geographic Slovenija in lahko vam povem, da je čisto po mojem okusu. 🙂

Manjša naklada koledarjev bo na voljo na spodaj navedenih mestih:

KOLEDAR JE RAZPRODAN!!! 

Se vidimo in lep (meglen) pozdrav!

2 Comments
 • Borut Bencak

  20.11. 2017at23:03

  Pozdravljeni,
  Nekaj te megle bi prosili, če prinesete v četrtek v Mursko Soboto, da jo vsaj vidimo 🙂
  Upajmo, da se do MS ne bo razkadila 😀

  Hvala in dobrodošli v četrtek v MS!
  Borut B.

 • Darja

  30.11. 2017at10:46

  Prečudovit koledar, ki sem ga kupila na sejmu v Cankarjevem domu. Hvala tudi za vse članke.

error: Content is protected!