KOLEDAR – ŽIVLJENJE PAČ …

Za leto 2019 sem se odločil, da bom pričel z serijo koledarjev z naslovom Življenje pač …
Zamislil sem si ga kot nekakšno stalnico, skozi katero bom lahko vsako leto povedal in pokazal nekaj drugega: o različnih čustvenih stanjih, vrednotah ter življenjskih danostih, predvsem pa o mojem intimnem odnosu do njih.
Torej vsako leto nekaj drugega. Druge fotografije, drugačna razmišljanja …

Življenje pač … BREZČASJE

Čez dobrih pet let bomo praznovali verjetno najpomembnejše odkritje v znanosti, ki ga lahko strnimo v skoncentrirano formulo  E = mc2. Gre seveda za Einsteinovo teorijo relativnosti, ki nas uči, da je čas odvisen od hitrosti, s katero se gibamo in od težnosti, v kateri se nahajamo. Če poenostavim – hitreje kot se gibamo glede na (konstantno) svetlobno hitrost in bliže kot smo viru gravitacije, počasneje nam čas teče. Pa ne skrbite, ne  bom se spuščal na znanstveni nivo glede te teorije (ker je itak ne razumem dovolj … 🙂 ), pač pa bom ostal le pri preprosti (vsem razumljivi) razlagi. GPS sateliti, ki skrbijo, da se ne izgubimo tako zlahka, krožijo okrog zemlje na relativno majhni višini 20 km, kjer je gravitacija za malenkost manjša kot na Zemlji. Zaradi tega jim čas teče hitreje, ampak ker potujejo s hitrostjo 14000 km/h jim čas obenem teče počasneje. Zato morajo imeti na krovu zelo precizno uro, ki popravi in sinhronizira njihov čas glede na čas, ki teče nam na Zemlji. Če tega ne bi bilo, bi se v določanju naše pozicije na tleh zmotili za približno 8 km na dan. In to vsak dan!

Kaj pa mi in naš čas? Na žalost je ravno obratno, kot s sateliti … Bolj kot hitimo, manj časa imamo. No, da ne bo pomote – samo zdi se nam tako! Torej ni naključje, da sem letos na svojem koledarju, se pravi merilcu pretečenega in bodočega časa, izbral prav temo BRAZČASJE. Ko se boste zazrli v vse dni, ki so za vami in v tiste, ki vas še pričakujejo, se za hip  ustavite, razmislite in ne pozabite, da je čas vendarle relativen: pomembno je predvsem, da vemo zakajs kom in na kakšen način ga porabimo!

Arne Hodalič

Kje lahko kupite koledar :

Od 26.11. do 1.12. na Knjižnem sejmu v Cankarjevem domu (stojnica Didakta).

V sredo 27.11. od 18h do 19h bom koledarje tudi PODPISOVAL (lokacija: Cankarjev dom, stojnica Didakta – prvo preddverje pri debatni kavarni).

Od 1.12. do razprodaje pa jih lahko kupite v foto trgovini Beseničar (Dunajska cesta 57, Ljubljana) in Fotoformatu (Štefanova ulica 3 – v podhodu, Ljubljana).

Cena: 15€

Življenje pač … SVOBODA

Zame je svoboda to, da lahko delam, kar si najbolj želim – fotografiram!
Počasi prihajam v tista leta, ko človek začenja vleči črto pod življenjem, ki nam vse prehitro mineva. Očitno se to pozna tudi pri mojih koledarjih, ki so že sami po sebi nekakšni simbolični merilci pretečenega in hkrati prihajajočega časa. Zato sem letos vse skupaj zastavil nekoliko drugače. Koledar z naslovom »Življenje pač …«, sem si zamislil kot nekakšno stalnico, skozi katero bom lahko vsako leto povedal in pokazal nekaj drugega: o različnih čustvenih stanjih, vrednotah ter življenjskih danostih, predvsem pa o mojem intimnem odnosu do njih. Letos bom začel s svobodo, ki je ena najpomembnejših vrednot za vse nas. Zame morda še posebej!

In zakaj letos SVOBODA?
Bolj kot potujem po tem našem planetu, bolj se zavedam, da ima svoboda nešteto oblik in obrazov, a mnogokrat je ta vrednota za marsikoga veliko preveč samoumevna. Dokler jo imamo, se je sploh ne zavedamo, ko pa je ni več, nam postane osnovno vodilo naših naprezanj, da si jo spet pridobimo. In prav zato sem s tem koledarjem želel opozoriti na različne oblike svobode, da tudi vam ne bi postala povsem običajna in na videz nepomembna. Brez moraliziranja in obsojanja vas torej vabim na kratek izlet po »mojih« oblikah svobode. Naslednje leto pa seveda nekaj novega …
Za konec pa lepo in svobodno leto 2019.
Arne Hodalič

error: Content is protected!