Merilci časa

Letos sem si spet zadal, da s skupnimi močmi naredimo koledar. Zadnja leta smo jih izdali kar nekaj, predvsem v navezi z Bolnišnično šolo na URI Soča. Z dobičkom od neprofitnih koledarjev, kjer smo se vsi odpovedali honorarjem, se je v nekaj letih nabralo več deset tisoč evrov in na šoli so s tem denarjem financirali nekaj svojih projektov, ki jih drugače zagotovo ne bi.

No, časi se spreminjajo (pa ne na bolje :-)), in denarja za koledarje je bilo iz leto v leto manj. Zato smo se lani s težkim srcem odločili, da ga pač ne bo več. Potem pa me je precej ljudi, ki so se na vsakoletni koledar kar nekako navadili spraševalo zakaj ga ni, pa da bi ga zagotovo kupili, imeli, obesili na steno … No, pa je padla odločitev, da ga letos spet izdamo. In ker smo bili prav vsako leto prepozni s pripravo in sem moral sklepati številne kompromise glede tehnične izvedbe, sem se odločil, da začnem z delom že poleti. In tudi sem … Trenutno se ukvarjam s konceptom in izborom fotografij, ter s tem, kako bi vse skupaj povezal v nekaj solidnega in predvsem koristnega. Ko bo znanega kaj več, se seveda spet oglasim.

Da pa čakanje ne bo preveč naporno :-), danes objavljam nekaj slikic enega mojih prvih koledarjev iz daljnega leta 1999, ki sva ga ob 50-letnici Lutkovnega gledališča Ljubljana pripravila skupaj s prijateljico in oblikovalko Majo Gspan Vičič. Maja je domislila koncept in koledar tudi oblikovala, jaz pa sem po svojih najboljših močeh vse skupaj pofotkal na čb film. Osnovna ideja je bila pokazati starost lutk in jo »primerjati« s starostjo portretirancev, ki so se z dragocenimi zgodovinskimi lutkami na tak ali drugače način »družili« po Ljubljani. Na to delo sem bil takrat zelo ponosen, dobili smo kar nekaj nagrad doma in po svetu, ko pa sem zaprašeni koledar nekaj dni nazaj spet našel v predalu, sem ugotovil, da mi je še vedno všeč (kar je za moja zgodnja dela zelo, zelo redko :-)). Te 16 let stare fotografije so zdaj pred vami in na vas je, da jih ocenite. In to z očmi, ki lahko pogledajo skozi nagrmadene skladovnice časa, ki so se nabrale od takrat, pa vse do letošnjega leta 2015. To je ravno toliko časa, kolikor je bilo potrebno svetlobi našega sonca, da od l. 1999 pridrvi do planeta Gliese 832-c, ki trenutno velja za najbližjega možnega kandidata za hipotetično selitev človeške rase. »Sitnica« bi rekel Sir Oliver. A to bodo razumeli le tisti, ki so kdaj prebirali legendarnega Alana Forda … ampak tako pač je, kaj ne?

NASLOVNICA: Kronani norec (Kronani norec), 18let -  Ignacije (direktor Lutkovnega gledališča Ljubljana), 54let

NASLOVNICA:
Kronani norec (Kronani norec), 18let –  Ignacije (direktor Lutkovnega gledališča Ljubljana), 54let

error: Content is protected!