Modrina v črno-beli

Ko sem takole malo pregledal svoje zadnje bloge, se nisem mogel znebiti občutka, da sem postal malček preveč nostalgičen. Kaj pa vem … leta najbrž … 🙂 Pravzaprav, če dobro premislim, so to zagotovo leta! Zato bom danes napisal spet nekaj za foto-navdušence.
Vsake počitnice preživljam v svoji robinzonski hiški v bližini Kornatov in vsako leto mi je v največje veselje vsakodnevno fotografiranje pod vodo. Več o tem sem pisal že lansko leto (lanskoletni blog), tako da tokrat o tem ne bi izgubljal besed. A v vseh teh letih pravzaprav nisem kaj veliko fotografsko napredoval. Seveda ne, da bi to delal zato, da »napredujem«, saj so mi te podvodne seanse predvsem popolna sprostitev in meditacija ob (skoraj) ustavljenem času, a vendar …
Fotografije so se že začele ponavljati in lani se mi je zgodilo, da so bile predlanske boljše, kar je seveda za vsakega, ki se ukvarja s takimi rečmi malce depresivno. Jasno, da je kar veliko stvari pri podvodni fotografiji odvisno od zunanjih dejavnikov, kot so vidljivost, podvodno življenje okrog tebe in pa tudi malo sreče, da se zgodi kaj posebnega ali nepredvidljivega. A ko sem letos prvič s svojega pomola skočil v vodo sem videl, da je vidljivost, ki je eden najpomembnejših dejavnikov pri podvodni fotografiji, še slabša kot lansko leto. Treba bo razmisliti o čem drugem! In sem!
Vedno sem bil občudovalec in zagrizen ljubitelj črno-bele fotografije, a kaj resnejšega pod vodo na tem področju še nisem naredil. Odločitev je padla: letos bom delal č&b. No, resnici na ljubo, je temu botroval še en manjši zapletek pred začetkom počitnic. Moj Nikon D810 me je tako razvadil, da z rezultati drugih, malo starejših modelov fotoaparatov, pri makro fotografiji enostavno nisem več zadovoljen. In sem si omislil novo ohišje za ta moj vsemogočni strojček. A hudič je imel mlade, stvari se niso odvile dovolj hitro in na morje sem odšel s precej starejšo mašinco v starem ohišju. In tudi zato, ker sem zaprisežen norec ostrine, detajla in ločljivosti, ki mi jih nudi moja osemstodesetka, sem se zaradi nujnosti dela s staro opremo, odločil za malo drugačen pristop.
V slabši vidljivosti, kjer v vodi plava ogromno drobnih delcev je podvodna bliskavica lahko velika ovira, saj te delce, predvsem tiste v prvem planu, preosvetli in postanejo dominantno vidni. Kar naenkrat na fotografiji začne (kot pravimo mi fotografi …) »snežiti«. A brez fleša je seveda treba povišati nastavitve ISO, to pa je še en razlog več za uporabo črno-bele tehnike, saj je povečan šum na barvnih fotografijah veliko bolj moteč, kot na črno-belih.
Kot vedno, pa z vsako, še tako majhno, spremembo tehnike in načina fotografiranja pridejo nova razmišljanja ter novi pristopi do že znanih načinov dela. In tu pred vami so fotografije, ki so letos nastale le nekaj metrov stran od mojega pomola. Gre torej za kratko »zgodbico«, kaj (in na kakšen način!) lahko vidiš med tem, ko se potopiš, do takrat, ko se spet dvigneš na površje. Bo tole ok za letos?

4 Comments
 • Bernarda Bizjak

  19.08. 2016at19:52

  Impresivno!! In kot vedno tako, da se te fotografija dotakne in začneš razmišljati, kako za vraga pa jaz ne znam naredit tega na tak način, pa tako preprosto je videti…..in ravno v tem je čar, da manj je več in da so najboljše fotografije tiste, ki izgledajo preproste, pa vendar jih zna narediti take samo mojster nad mojstri….velemojster!!!….Moj poklon, Arne….. in hvala za vse čudovite fotke in zgodbe…. veliko uspeha še naprej 😉 lp Bernarda

  • arnehodalic

   20.08. 2016at10:03

   No, no, draga Bernarda; tako dobro pa spet ni 🙂 … Je pa res, da je preprosto. Vseeno najlepša hvala za te prijazne in vzpodbudne besede, saj je vedno lepo, da nekomu fotografije (in tekst) sežejo do srca. In to toliko, da se potrudi in nekaj napiše v komentar. Cenim to!!! Hvala in lp

 • PETAR VALENTA

  20.08. 2016at02:24

  zelo čudovito, čestitam.

  • PETAR VALENTA

   20.08. 2016at02:25

   tako smirena je Jakopova kapica 🙂

error: Content is protected!