NADALJEVALNI TEČAJ FOTOGRAFIJE – »NA TERENU OD A DO H«

… Če vaše fotografije s počitnic ali potovanj niso tako lepe kot spomini, sem za vas ponovno pripravil dvodnevni praktični (nadaljevalni) tečaj, predvsem za vse številne udeležence, ki so moj teoretični tečaj »Osnove fotografije od A do H« že obiskovali in si želijo to znanje preizkusiti še v praksi. Zelo na hitro bomo ponovili nekaj osnovnih teoretičnih pravil in jih potem dodobra preizkusili tudi v praksi. In ker je vsem jasno, da danes ni več dobre fotografije brez primerne obdelave, v za to primernem računalniškem programu, smo en dan posvetili tudi osnovam obdelave v programu Photoshop.

KDAJ: sobota in nedelja 28. – 29. september

URNIK:
– Prvi dan od 13h do cca 20h (s pavzo za kosilo in kakšno kavo)

– Drugi dan od 10h do cca 14h

CENA: 130 eur

KJE:
– Studio Železna ( www.zelezna.si/ ) Železna cesta 16, 1000 Ljubljana
– Lokacije po Ljubljani (malo odvisno tudi od vremena!)

PROGRAM:

Prvi dan:
UČILNICA (dve šolski uri):
– na hitro bomo ponovili osnovne nastavitve fotoaparata in še enkrat opozorili na najosnovnejše napake pri fotografiranju
– osvežili bomo pojme kot so: nastavitve A, S (Tv) M in P, zaslonka, ISO, osvetlitveni čas, globinska ostrina, perspektiva, dinamični razpon, RAW format …

TEREN:
Na terenu bomo preizkusili teoretične vaje in v principu pokazali kako fotoaparati delujejo in kakšne naj bi bile nastavitve v določenih pogojih oziroma primerne nastavitve za željen rezultat. Kot velikokrat rečem »fotografira se z glavo in ne s fotoaparatom« 🙂

Vaje na terenu:
– hitro preverjanje, če vsak udeleženec pozna osnovne nastavitve na svojem fotoaparatu
– demonstracija (in poskusi udeležencev) za obvladovanje napak dinamičnega razpona
– vaje v spreminjanju globinske ostrine oz. »kako zameglimo ozadje« (primeri na izbranem objektu in/ali portretu)
– osnovni pristop do tehnično dobrega portreta
– napotki za najboljše izkoriščanje obstoječe svetlobe (glede na to kakšno bo vreme!)
– uporaba fotografskega odbojnika (ali izkoriščanje naravnih odbojev svetlobe)
– vaje sledenja premikajočih objektov – panning (npr. kolesarji, tekači, avtomobili)
– fotografiranje arhitekture
– panorama ali »photo-stiching« (na terenu bomo fotografije za panoramo posneli, v učilnici pa dokončali/združili)
– refleksi in sence (kako za dobro fotografijo izkoristimo vodo/luže/izložbe/okna)
– demonstracija in vaje enostavnejših makro posnetkov (rože, drobni predmeti)
– vaje posnetkov v večerni svetlobi (blue light)

Drugi dan:
UČILNICA (štiri šolske ure):
– osnove obdelave in shranjevanja fotografije posnete v RAW formatu v programu Photoshop
– ocenjevanje in komentarji fotografij udeležencev praktičnega tečaja

OPREMA:
Prvi dan:
– S seboj obvezno prinesite fotoaparat z vsemi objektivi in bliskavico in po možnosti tudi stojalo. Če tega nimate, bomo imeli kar nekaj »odvečne« opreme, ki se jo bo dalo izposoditi za posamezne vaje.

Drugi dan:
– Fotoopreme ne potrebujete, pač pa s seboj prinesite prenosni računalnik s programom Photoshop! Lahko tudi s poskusno verzijo tega programa, ki jo dobite na spletu brezplačno za 30 dni. Svetujem pa kar nakup Photoshopa, ki je danes cenovno veliko bolj dosegljiv kot včasih in vas bo (v oblaku) stal kakšnih 8 kapučinov na mesec. (12€) Imeli bomo nekaj električnih podaljškov, a če še vi prinesete kakšnega, bo vse skupaj enostavneje!

V VEDNOST:
– Program se lahko malo spremeni in prilagaja v primeru zelo slabega vremena! (v primeru katastrofalno slabega vremena pa celo prestavi na drug termin!)
– Tehnična pomoč predvsem pri nastavitvah fotoaparatov na terenu in obdelavi v Photoshopu, bo tudi priznana fotografinja Katja Bidovec, (ki predava osnove Photoshopa na FDV Fakulteti za družbe vede) in je bila tudi promotor fotoaparatov Nikon, dobro pa pozna tudi druge proizvajalce fotografske opreme.
– Priporočljivo je, da dan ali dva prej malo prelistate moj priročnik »Fotografija /fotografski priročnik« in si osvežite spomin na predavanja.
– Ne pozabite na navodila za uporabo za vaš fotoaparat, saj je oprema različnih proizvajalcev tako različna, da je nemogoče poznati vse nastavitve za posamezen model fotoaparata (če navodila za vaš fotoaparat še enkrat malo prelistate doma, ne bo prav nič odveč!)
– Priporočljiv je lastni prevoz, ker se bomo predvidoma premaknili; vse v širšem centru Ljubljane. (Če nimate lastnega prevoza, se bo zagotovo našel kakšen prost sedež v avtih ostalih udeležencev).
Število udeležencev je omejeno na 15 tečajnikov/tečajnic

PRIJAVA: 

Prijava ni več mogoča!

error: Content is protected!