NADALJEVALNI TEČAJ FOTOGRAFIJE – »NA TERENU OD A DO H«

Obljuba dela dolg! Tetica Korona nam sicer meša štrene, a mi se ne damo … Po daljšem času smo končno pripravili tudi praktični (nadaljevalni) tečaj, predvsem za vse številne udeležence, ki so moj teoretični tečaj »Osnove fotografije od A do H« že obiskovali in se v večini zanimali tudi za ta praktični del. Vabljeni seveda niso samo tisti, ki so obiskovali osnovni tečaj, pač pa tudi drugi, ki imajo vsaj malo znanja o osnovah fotografije. Na hitro bomo ponovili nekaj osnovnih pravil in jih predvsem dodobra preizkusili v praksi. Drugi dan je rezerviran za osnove računalniške obdelave fotografij (postprodukcija), saj je realnost že dolgo taka, da brez, vsaj malenkostne, računalniške obdelave dobrih fotografij pač ni več. Ker je praktično delo z vsakim posebej vse kaj drugega, kot poslušanje teorije v predavalnici smo število udeležencev za ta tečaj omejili na 15.

Upam, da se vidimo.

KDAJ: sobota 10. in nedelja 11. oktober

URNIK:
– Prvi dan od 14:00 do cca 20:30-21:00
– Drugi dan od 10:00 do cca 13:00-14:00

KJE:
– Studio Železna (Železna cesta 16 Ljubljana) https://www.zelezna.si/
– Lokacije po Ljubljani (malo odvisno tudi od vremena!)

CENA: 130€

V primeru odpovedi tečaja zaradi vsem znane situacije (spremenjeni pogoji javnih dogodkov) vam vplačan denar vrnemo na vaš račun.

PROGRAM:

Prvi dan:
UČILNICA (dve šolski uri):
– na hitro bomo ponovili osnovne nastavitve fotoaparata in še enkrat opozorili na najosnovnejše napake pri fotografiranju
– osvežili bomo pojme kot so: zaslonka, ISO, osvetlitveni čas, globinska ostrina, perspektiva, dinamični razpon, RAW format …

TEREN:
Na terenu bomo preizkusili teoretične vaje in v principu pokazali kako fotoaparati delujejo in kakšne naj bi bile nastavitve v določenih pogojih oziroma primerne nastavitve za željen rezultat. Kot velikokrat rečem: »fotografira se z glavo in ne s fotoaparatom« 🙂

Vaje na terenu:
– hitro preverjanje, če vsak udeleženec pozna osnovne nastavitve na svojem fotoaparatu
– demonstracija in vaje enostavnejših makro posnetkov (rože, drobni predmeti)
– demonstracija (in poskusi udeležencev) za obvladovanje napak dinamičnega razpona
– osnovni pristop do tehnično dobrega portreta (fotografirali bomo Špelo, ki je poklicni model / glej priloženo fotografijo!)
– vaje v spreminjanju globinske ostrine oz. »kako zameglimo ozadje« (primeri na izbranem objektu in portretu)
– uporaba fotografskega odbojnika (ali izkoriščanje naravnih odbojev svetlobe)
– napotki za najboljše izkoriščanje obstoječe svetlobe (glede na to kakšno bo vreme!)
– vaje sledenja premikajočih objektov – panning (npr. kolesarji, tekači, avtomobili)
– fotografiranje arhitekture
– osnove panorame (photo stiching). Na terenu bomo fotografije posneli in jih v učilnici dokončali (združili v panoramo)
– refleksi in sence (kako za dobro fotografijo izkoristimo vodo/luže/izložbe/okna)
– najosnovnejša uporaba bliskavice
– vaje posnetkov v večerni svetlobi (blue light)

Drugi dan:
UČILNICA (štiri šolske ure):
– osnove obdelave in shranjevanja fotografij posnetih v RAW formatu v programu Photoshop
– ocenjevanje in komentarji fotografij udeležencev praktičnega tečaja

OPREMA:

Prvi dan:

  • S seboj prinesite fotoaparat z vsemi vašimi objektivi in bliskavico ter po možnosti tudi stojalo. Če tega nimate, bomo imeli na voljo kar nekaj »odvečne« dodatne opreme, ki se jo bo dalo izposoditi za posamezne vaje.

Drugi dan:

  • Fotoopreme ne potrebujete več, pač pa s seboj prinesite prenosni računalnik s programom Photoshop. Lahko tudi s poskusno verzijo tega programa, ki jo dobite na spletu brezplačno za 30 dni.

V VEDNOST:
– Program se lahko malo spremeni in prilagaja v primeru zelo slabega vremena!
– Tehnična pomoč predvsem pri nastavitvah fotoaparatov na terenu in obdelavi v Photoshopu, bo tudi priznana fotografinja Katja Bidovec, ki je promotor fotoaparatov Nikon, dobro pa pozna tudi druge proizvajalce fotografske opreme.
– Ne pozabite na navodila za uporabo za vaš fotoaparat, saj je oprema različnih proizvajalcev tako različna, da je nemogoče poznati vse nastavitve za posamezen model fotoaparata
– Priporočljiv je lastni prevoz, ker se bomo predvidoma premaknili; vse v širšem centru Ljubljane. (Če lastnega prevoza nimate, se bo zagotovo našel kakšen prost sedež v avtih ostalih udeležencev).

PRIJAVA NA TEČAJ: 

Prijava ni mogoča.

error: Content is protected!