Potop v zgodovino

Že ko sem se letos maja potapljal na Mljetu (objavljeno na Fb-ju 30. maja!), sem si obljubil, da se vrnem. Lansko leto so namreč v teh vodah odkrili nedotaknjeno razbitino rimske ladje iz 3 st. n. š. Kakšnih trideset, popolnoma nepoškodovanih amfor leži raztresenih po dnu, kar je seveda zagotovilo, da se jih v pesku pod njimi skriva še mnogo, mnogo več. Neprecenljiva najdba, kakršnih v Jadranu danes ni več veliko. No, zdaj sem (si) obljubo izpolnil in spet sem tu, v Pomeni na Mljetu!
Zgodovina me je vedno navduševala, a občutek, ko plavaš nad potopljeno ladjo, staro približno 1700 let je res nekaj posebnega. Za usode mornarjev in njihovo grozo ob brodolomu seveda nikoli ne bomo izvedeli, a tovor in redki ostanki bodo o tej ladji zagotovo povedali še veliko. Resnejša arheološka izkopavanja naj bi se začela še letos in upam, da se takrat spet vrnem. No, in zadnje lepe dni ob koncu poletja sem izkoristil še za nekaj hitrih potopov v mljetskem narodnem parku. Seveda se v narodnih parkih ne moreš potapljati kar sam in tu ima edino potapljaško koncesijo klub Diving Center Aquatica in njegov lastnik Mario. Če kdo, potem je zagotovo on car lokalne scene. Med drugim je znan tudi po tem, da je, ne glede na finančne ponudbe, zavrnil potop z ruskim finančnim mogotcem Abramovičem, ki se s svojo megajahto pogosto mudi v teh vodah. Bogataš naj bi namreč obnašal preveč arogantno 🙂 
Ti potopi z z Mariom in njegovim pomočnikom Željkom so me spet vrnili v tiste dobre, stare čase potapljanja. V čase, ko zbirokratizirana pravila neštetih potapljaških šol in Kafkovskih uradnikov na ministrstvih »za istraživanje ruda i gubljenje vremena« (še pomnite Alana Forda?) še niso spremenila tega športa v gospodarsko panogo vsemogočnega masovnega turizma. Tu so osnovne (in edino pomembne!) vrednote potapljanja še vedno ostale iste. Varnost, dobra in zanesljiva oprema, izjemno poznavanje lokacij, zanesljiv in hiter gumenjak ter veliko raziskovalnega duha je tisto, zaradi česar je potapljačem vredno priti v ta konec Jadrana.

1 Comment
 • Rima.Q. Uranjek

  29.08. 2015at09:39

  Čudovito in zanimivo.
  Hvala za članek in

  lep dan želim,
  Rima

error: Content is protected!