Ribarjenje v kalnem

Pred nekaj dnevi sva bila z Meto Krese gosta v podcast oddaji »Metin čaj«, ki jo pripravljata Nataša Briški in Aljaž Pengov Bitenc.

Celoten pogovor si lahko poslušate tukaj.

Seveda smo povečini govorili o begunski krizi, dotaknili pa smo se tudi najinega dela v okupirani Gazi med drugo intifado, pa tudi kasneje. Nalov današnjega bloga (ribarjenje v kalnem = izrabljanje neurejenih razmer za dosego cilja (SSKJ)) namreč še najlepše ponazarja akcije izraelske vlade na tem področju.

Spomin na tiste dni je bil premočan in nekaj prostih uric ta vikend sem si vzel za pregled arhiva, večinoma še črno-belih negativov na filmu. Našel sem kar precej fotografij, ki so se takrat izmuznile mojemu očesu, danes pa jih gledam v malo drugačni luči. Ko sem pregledoval tudi zadnje novice o ribiški kalvariji v Gazi sem opazil, da je bil pred nekaj dnevi spet ranjen 11 letni deček, ki je z očetom ribaril v vedno manjšem morskem prostoru kjer lahko lovijo Palestinci. Izraelska vojska napad sicer zanika, a dejstvo je, da Izrael to dovoljeno cono nenehno zmanjšuje že od leta 2000 in napadi njihove vojske na ribiče se kar vrstijo.  No, in odločil sem se, da z vami podelim nekaj fotografij iz tistih časov. Še posebej zato, ker je svet medijev na žalost narejen tako, da so važne in pomembne le zadnje novice, ko pa se nasilje, vojne in teror spremenijo v dnevno rutino (tako kot so se v Gazi!) pa naslovnice napolnijo nove šokantne fotografije in vesti od drugod, rutinsko nasilje, ki traja, pa je zelo hitro ovrednoteno kot “yesterday’s news” in kmalu pozabljeno.

Tu pa si tudi ne morem pomagati, da ne bi na koncu dodal še stavka genialnega stand-up komika Georga Carlina, predvsem kot odgovor Lejli Irgl (drugače sestri naše poslanke s precej bolj tipičnim bibličnim imenom), ki je na svojem Twittu predlagala, da v Slovenijo spustimo le begunce, ki so kristjani. George torej pravi, da  lahko vse verske spore strnemo v en sam, zelo pomemben freudovski stavek: “Moj bog ima večjega kot tvoj bog!”

Večina teh fotografij ni bila še nikoli objavljena, nekaj pa je popolnoma na novo poskeniranih in jih ni videl še nihče.

3 Comments
 • Aaron Marko

  24.09. 2015at08:07

  Kot vedno izjemno sporočilne fotke, kapo dol. Glede družine Irgl pa je škoda izgubljati besed.

 • pita

  24.09. 2015at08:39

  Lipo!

 • Alenka

  27.11. 2015at08:32

  Carlin ima prav.

error: Content is protected!