UNIČEVALCI HUDIČEVEGA DELA

“Na moj ukaz je koalicijska vojska začela napadati izbrane cilje v Iraku!” je dvajsetega marca 2003, torej ravno na današnji dan pred štirinajstimi leti, obelodanil George W. Bush. Ta neslavni ameriški predsednik, ki tudi s pomočjo svojih številnih svetovalcev, ni bil sposoben sestaviti razumnega govora, lahko pa je poslal svojo vojsko nad »sovražnike«, ki so bili vedno zelo daleč stran in kot po čudežu, vedno zelo blizu naftnih črpališč. Začela se je vojna, ki je temeljito spremenila cel Bližnji vzhod.
Le nekaj mesecev pred začetkom te vojne sem potoval po Iraku, kjer se je strah bližajoče kataklizme še kako občutil. Obiskal sem tudi starodavno mesto Hatra, t.i. Mesto sončnega boga in edini kraj v Iraku, ki ga je pod svojo zaščito vzel UNESCO. Ta antična prestolnica danes leži izgubljena v puščavi Al-Jazirah, kakih 250 kilometrov severno od Bagdada. Sprva je bila to le močna trdnjava iz katere so nadzorovali številne potujoče trgovce na stičišču karavanskih poti, a že sto let pred našim štetjem se je iz trdnjave razvilo mesto, kasneje pa je z mogočnim obzidjem in s svojo armado varovalo celotno kraljestvo Arabaya (Arabija) pred napadi rimskega imperija. Naselbina je bila obdana z dvojnim obzidjem in 160 stražnimi stolpi, v mestu je bilo polno templjev posvečenih različnim bogovom ali božanstvom in razkošje  se je lahko videlo na vsakem koraku. Tako bogastvo pa je bilo seveda mamljivo tudi rimskemu imperiju in v prvem stoletju našega štetja je Rim nad Hatro poslal veliko vojsko z slavnim vojskovodjem in cesarjem Trajanom na čelu. A zaman! Utrjeno mesto se je ubranilo temu, pa tudi kasnejšim poskusom, obleganja rimskih legij. Padlo je šele v napadih Perzijcev, ki so mesto razrušili tako temeljito, da se ni nikoli več postavilo na noge.
Po obsežnih izkopavanjih v začetku dvajsetega stoletja in velikih rekonstrukcijsko-gradbenih delih je Hatra spet zasijala v vsej svoji bivši mogočnosti in lepoti. A ne za dolgo … Verski fanatiki islamske države ISIS so se v pravem talibanskem duhu spravili na rušenje vseh starodavnih svetišč v tem delu svetu. Tudi Hatre … Seveda vse za pravo resnico v sveti vojni, češ da so to simboli brezbožnosti in hudičevega vpliva drugih civilizacij. A tudi ISISu, prav tako kot vsem ostalim veram sveta, zagotovo manjka nekaj zelo pomembnega – konsistentnost! Kaj je najbolj v nebo vpijoč simbol in poosebljanje gnilega zahodnega kapitalizma? Ja ameriški dolar seveda! No, mogoče tudi evro, jen, funt in še kakšna druga trdna valuta. Pa ste že kdaj slišali, da ISIS v skladu z verskimi tradicijami uničuje tudi te simbole? Da bi recimo javno zažigali dolarje? Ne! Prav tako, kot še nikoli v zgodovini nismo slišali, da bi španski konkvistadorji, ki so v božjem imenu ropali staroselce Južne Amerike,  kdaj zavrgli inkovsko zlato, ker so bili v njem upodobljeni brezbožni simboli animizma? Tudi ne! Ravno obratno; take vrste simbole se vedno pridno krade in kopiči. Očitno se tu vsaka načelnost vseh religij zelo hitro konča … No, če dobro premislimo, je prav ta »vrednota« pravzaprav temeljni kamen vseh religij!

Pa še nekaj fotografij Hatre iz tistega daljnega leta 2002, ko je v deželi vladal še zagrizeni islamist Saddam, globoko verni kristjan Bush, pa mu je na vsak način hotel vzeti naftna nahajališča. Seveda sta v tej vojni oba imela Boga na svoji strani …

Mimogrede; ali samo mene zadnja fotografija skoraj tisoč let starega kamnitega friza iz Hatre tako neustavljivo spominja na ameriški kip Svobode? Mogoče se motim …? 🙂

2 Comments
 • Josip Globevnik

  20.03. 2017at12:07

  Žalostna obletnica, res! S kako grozotnimi posledicami! Vsa ta leta se ne morem znebiti vtisa, da je bil poglavitni razlog za vojno v Iraku pohlep kompanij, ki so preskrbovale ameriško vojsko, po ameriškem davkoplačevalskem denarju. Te kompanije so bile tedaj močno povezane s tedanjim vrhom politične oblasti v ZDA.

 • Marko Leban

  20.03. 2017at20:44

  Janez Menart je še kako zadel, ko je zapisal: “Veruj le v tistega boga, ki v banki svoj oltar ima.”
  (J. M. – Deset človeških zapovedi)

error: Content is protected!