You are my brother from a different mother

Vožnja iz Adis Abebe do Arba Mincha se vleče kot kurja čreva. Prevozil sem jo že večkrat, pokrajina ni kaj posebej zanimiva, tako da tistim desetim uram poskakovanja po razriti cesti ni ne konca ne kraja. A tokrat je bilo vseeno malo drugače … Z nami je v terencu sedel tudi Efrem, mladenič z zelo zanimivo preteklostjo, ki sem ga spoznal na eni od prejšnjih poti po Etiopiji. Še kot dojenček je namreč ostal sirota, saj so mu starše ubili v etiopsko-eritrejski vojni in do trinajstega leta je živel v sirotišnici, ki so jo imele italijanske nune. Potem ga je posvojil nek italijanski par in odšel je živet v Peruggio. Po končani šoli je delal v Švici, govori nekaj jezikov in zdaj se je, razočaran nad evropsko ksenofobijo, vrnil nazaj v Etiopijo. Seveda z radikalno drugačnim načinom razmišljanja in povsem drugačnim pristopom do življenja, kot ga ima večina v tej državi. Povrh vsega je zelo zabaven in s prav posebnim smislom za humor. Ure v avtu so minile kot bi trenil, saj je Efrem ves čas govoril kot navit. O marsičem, a zelo veliko o Američanih, ki mu grejo še posebej na živce in kot velikemu osvajalcu ženskih src, mu namreč nikdar ni bilo jasno zakaj ameriška dekleta, ko malo pregloboko pogledajo v kozarec, začnejo govoriti kot Miki Miške. Kot Miki Miške? No ja, on bo že vedel … Trdi tudi, da Američan nimajo kakšne globoke kulture, zanje je najvišja stopnja kulture kar shopping. Mogoče pa ima včasih celo malo prav?

No, na dnevnem redu niso le Američani, prav pogosto se tam znajdejo tudi Kitajci, ki jih ves časa porogljivo oponaša, obenem pa se z vso resnostjo zaveda, da se je Kitajska v Afriki že dodobra uveljavila kot nova kolonialna sila, ki pod pretvezo meddržavne pomoči v Etiopiji intenzivno gradi infrastrukturo. Seveda ne v dobrobit lokalnih prebivalcev, pač pa ji bo prišla še kako prav pri izkoriščanju naravnih bogastev, ki jih v Etiopji ne primanjkuje. Na žalost se večini Etiopijcev niti ne sanja, kaj jih še čaka v ne tako daljni prihodnosti …

Med potjo proti jugu smo se ustavili in prenočili v mestecu Awassa, ki je znano po svoji ribji tržnici in tam sem spotoma posnel še nekaj fotografij za ta blog.

Da pa ne bom predolg, vam zaupam samo še Efremov najbolj priljubljen izrek, vsaj na pogostost njegove uporabe: ” You are my brother from a different mother, because my father cheated on your mother, so I’ve got a brother from a different mother.” Uporablja ga prav ves čas in vsepovsod.

Najbrž še v sanjah …

1 Comment
 • Niko

  16.01. 2015at08:23

  Arne živjo ! Pozdravi Efrema od tudi mene, kdo ve, mogoče se je njegov tastar kaj oglasil tudi pri nas doma ….
  Najbrž smo vsi bratje različnih mam :-))
  Vso srečo na poti !
  Niko

error: Content is protected!